divendres, 15 d’abril del 2011

Arriba el tram decisiu de la lliga

Quan queden només 5 jornades perquè s'acabi la lliga regular, no hi ha res decidit matemàticament. A la part alta, el Sabadell té la promoció d'ascens a tocar i està molt ben posicionat per guanyar la lliga (li treu 5 punts al segon) mentre que a la part baixa Alzira, Mallorca B i Santboià tenen tots els números de baixar a Tercera.

La zona mitja-alta de la classificació està més comprimida que mai, ja que es podria dir que el 10è classificat (l'Hospitalet) està a 6 punts del quart i fins i tot manté encara alguna opció de classificar-se per a les eliminatòries d'ascens. En canvi, el segon classificat (Badalona), no té res assegurat, ja que està només tres punts per sobre del cinquè.

En el següent quadre hem recopilat els rivals de tots els equips en aquest final de lliga. La graduació de color indica la posició del rival a la taula: en color verd els més ben classificats, i en vermell els equips de la zona baixa.


Podem observar que el Sant Andreu té l'avantatge de jugar tres partits a casa i només dos fora, a diferència dels equips que té al damunt (Badalona, Alcoyano, Lleida i Orihuela), amb els quals es disputarà l'accés a la promoció. A més, un d'aquests dos desplaçaments és el d'aquest diumenge a Santa Coloma, per la qual cosa el Sant Andreu és l'equip que ha de fer menys quilòmetres en aquest final de lliga, i això pot repercutir positivament en l'estat físic dels jugadors. Ara bé, també cal dir que el factor camp aquesta temporada no ha estat gaire determinant per al Sant Andreu, ja que ha aconseguit gairebé tants punts fora (24) com al Narcís Sala (26).

El Sant Andreu ocupa actualment la sisena posició, i necessita avançar dos equips per acabar en posicions de promoció. És evident que una condició imprescindible per fer play-off és que el Sant Andreu comenci a sumar de tres en tres. En cas que això fos així, quins equips són els que el Sant Andreu podria avançar amb més facilitat?

Si ens fixem en els resultats dels últims partits, observem que l'Orihuela ha patit una davallada considerable: si bé en el primer tram de la lliga era un mur en defensa (6 gols encaixats en els primers 20 partits), a la segona volta s'ha mostrat com un equip molt vulnerable (22 gols encaixats en els últims 13 partits). Són unes dades soprenents, si tenim en compte que l'Orihuela ha jugat amb el mateix porter (Ricardo) i pràcticament amb els mateixos defenses titulars durant tota la temporada (a excepció de Manu Micó, fitxat pel Recreativo al mercat d'hivern). El codi de colors del primer quadre ens mostra que l'Orihuela té un calendari molt semblant al del Sant Andreu. Andreuencs i oriolans juguen primer contra dos rivals de la part baixa, després s'enfronten entre ells al Narcís Sala, i finalment juguen contra dos equips que podrien arribar al final de lliga sense motivacions. La diferència entre els dos equips és de dos punts, per tant l'Orihuela és l'equip amb més possibilitats de ser superat pel Sant Andreu, sent clau l'enfrontament directe de l'1 de maig al Narcís Sala.

Faltaria buscar un altre candidat. L'Alcoyano, a només 3 punts i amb el gol-average guanyat per part dels andreuencs, és qui té més números. L'Alcoyano té un calendari complicat, amb les dues visites a Mallorca encara pendents i un difícil desplaçament a la Nova Creu Alta. Precisament en aquest partit el Sabadell podria tenir opcions de proclamar-se campió de la categoria. Per altra banda, el Badalona, amb cinc punts més que el Sant Andreu, sembla a priori massa llunyà. Però si ens fixem en el que va passar fa dues temporades (el Sant Andreu va remuntar els 6 punts de desavantatge que tenia amb el Sabadell, a falta de cinc jornades) no és descartable que enguany es pugui produir una situació similar. I més tenint en compte el baix rendiment del Badalona com a visitant: els escapulats tan sols han sumat dues victòries a domicili, l'última d'elles el 31 d'octubre. Cal afegir que a casa els badalonins han perdut solidesa, sumant només dues victòries en els últims cinc partits al Camp del Centenari.

Després de la victòria de la passada jornada contra el Terol (3-0) el Lleida s'ha col·locat per primera vegada en posició de play-off i és un dels equips que està més en forma en aquesta segona volta. Els lleidatans han sumat 40 punts en els últims 20 partits, xifres només igualades pel Sabadell. Amb aquesta dinàmica, i amb una afició que cada vegada omple més el Camp d'Esports (4.500 espectadors en l'últim partit), sembla difícil que el Lleida pugui acabar sortint de les places de privilegi.

L'Alacant, amb els mateixos punts que el Sant Andreu, podria ser el gran aliat dels andreuencs. El Sant Andreu té el gol-average a favor, i a més els dos propers partits de l'Alacant són enfrontaments directes amb el Lleida i el Badalona. Si l'Alacant aconsegueix esgarrapar alguns punts en aquests dos partits, indirectament podria facilitar les coses al Sant Andreu.

Totes aquestes anàlisis s'han fet en base a estadístiques i trajectòries, però el futbol ens dóna moltes sorpreses i pot passar de tot. El Sant Andreu ha de demostrar que és un candidat al play-off, i això passa per guanyar els propers dos partits contra rivals de la part baixa. Tal com s'ha desenvolupat aquesta lliga, tan igualada i amb molts equips lluitant per la promoció, no es pot descartar res fins que no quedin possibilitats matemàtiques. I tampoc s'ha d'oblidar que la cinquena plaça dóna accés a la Copa del Rei, per la qual cosa no s'ha de llençar la tovallola abans d'hora.