dimarts, 13 de març del 2012

Els clubs de futbol deuen a hisenda 752 milions d’euros

Tothom coneix la mítica: “Hacienda somos todos”, però els clubs de futbol sembla que no l’hagin escoltada mai; una nota prova de que el futbol viu per sobre de les seves possibilitat  

Avui voliem publicar un article sobre la recta final de la temporada, però a l'escoltar la notícia sobre els deutes que els clubs de futbol de l’estat tenen amb Hisenda hem decidit posposar-la per demà i fer una petita parada per abordar aquest tema. El deute dels clubs de futbol a l'estat espanyol és de 752 milions d’euros i és reparteix de la següent manera: 1era divisió deu 489.930.880,80€, 2na divisió deu 184.180.499,29€ i les altes categories deuen 78.185.978,49€.

A tot així cal dir que no són tots aquests els diners que deuen els clubs de futbol a l’administració ja que aquí caldria sumar-li els diners que es deuen en concepte de seguretat social. D’això encara no es disposa de xifres. Val a dir que aquestes xifres són generals i no coneixem com es reparteixen entre els clubs, aquesta és una informació que queda reserva a l’administració tributaria. Aquest deute no és un fet exclusiu d’aquest any.   

La informació d’avui ens dóna mostra de nou del fort desequilibri de la nostra societat. Mentre se’ns demana a tots els ciutadans que fem esforços per sortir de la crisi a base de retallades del nostres serveis bàsics tenim una sèrie d’entitats privades que generen molts milions i que no aporten el que els hi toca. El futbol espanyol viu per sobre de les seves possibilitat descaradament. A la segona B hem vist aquesta realitat en diverses ocasions: descens de l’Alacant i el Castelló, la retirada de la competició de l’Sporting Maonés o la constant refundació del Lleida.   

L'Sporting Maonés es va retirar de la
 competició per problemes econòmics
Aquest fenomen ha de fer-nos veure que cada club ha de viure de forma escaient a la seva realitat. Sinó després no s’arriba ni a pagar el que es deu. De la mateixa manera que els clubs han errat, també ho ha fet la Federació que lluny de recolzar els clubs que estan al dia de pagaments i “castigar” aquells que no, com sempre, actua tard i amb criteris que ningú entén i que semblen variar segons a qui s’apliquen. Cal posar-hi remei o ens carregarem el futbol. A d’altres lligues europees, com per exemple, a Alemanya els clubs no tenen aquests problemes, ja que els clubs es limiten a gastar el que tenen i si no poden complir els seus objectius amb això, doncs, no tiren la casa. Esperem que aquí a Sant Andreu sapiguem tocar de peus a terra i que aquesta impaciència del món futbolístic que fa que quan no arriben el resultats es llenci la casa per la finestra no passi pel cap als nostres dirigents.